Kalandozások Ázsiában 1. Ismerkedés Balival


Amikor az ember eldönti, hogy elmegy nyaralni, valóra váltja rejtett álmait, gondolatban mindig előre lejátsza a nyaralás minden egyes apró részletét. Például melyik nap mikor kel fel, mit fog reggelizni, milyen ruhát vesz fel, hova megy, mit csinál. És ami az egyik legfontosabb, hogy milyen lesz arra a röpke időre az "otthona". Kacsalábon forgó palota vagy akár egy takaros kis szoba is lehet közel az úti célhoz, kinek milyenek az igényei és mennyit enged az a bizonyos pénztárca. Rengeteg olyan weboldal van, ahol számtalan lehetőséget találunk és előre fizetés nélkül is foglalhatunk. Ajánlatos figyelembe venni a szállás elhelyezkedését, szolgáltatásait, és az sem egy utolsó szempont, ha van lift a szállodában ;)
Ezen a weboldalon minden megtalálható: www.booking.com 

Balin, méghozzá Seminyakon sikerült egy egész jó szállásra bukkanni, ami a tavalyi évben nyitotta meg kapuit az odalátogatók számára. A négy csillagos szállodalánc (Ramada) világszerte ismert és itthon is megtalálható, méghozzá egyedül Balatonalmádiban. Elhelyezkedése nem a legjobb, de a szobából a medencére való kilátás és a kiszolgálás kárpótol mindenért. Olyan, mintha egy labirintusban lenne. A tengerpart gyalog fél óra sétára, autóval mindössze tíz percre található.


Néhány apróság, amit érdemes Baliról tudni. Indonézia 33 tartományának egyike. Fővárosa Denpasar, ami 10 perc autóútra van Seminyaktól. Területileg 16-szor kisebb hazánknál. Kutatásom alapján azt jelenti, hogy a sziget mérete, ami 5632 km2, szinte megegyezik Békés megye területével, ami mindössze 5631 km2. A lakosság több, mint 90%-a hindu. Ennek jeleit már az indonéz repülőtér elhagyásával látni lehet. Talán, ami a legszembetűnőbb, azok a szobrok. Ezek első ránézésre ijesztőnek tűnhetnek. A kérdést bennem az vetette fel, hogy vajon miért "öltöztetik" fel őket?! Fekete-fehér kendő, esernyő vagy napellenző díszíti őket. A válasz nagyon egyszerű. A védelem. Így akarják az isteneket megvédeni például a naptól és az esőtől.



Ami a mi szemünkben turistalátványosság, az nekik az életük része, a vallásuk. Bali utcáin sétálva minden háznál látni lehet egy szentélyt, amely elé napi háromszor - imádsággal együtt - adományt helyeznek el a lakosok. Benne virág, gyümölcs, füstölő, étel, pénz és még cigaretta is található. Ezeket a felajánlásokat több helyen is láthatjuk, az út közepén, járda szélén, motor ülésén vagy éppen túrára menet egy taxiban is. Ezért figyelmesen kell végig sétálni az utakon, nehogy rálépjünk egyre.



A szigeten a helyi valután, a rúpián kívül dollárral is lehet sok helyen fizetni. A másik fontos dolog a templomok. A hindu templomokba fedetlen lábbal belépni nem illik. Erre lehet kölcsönözni, vagy venni, az úgynevezett sarongot, de egy nagyobb méretű nyári kendő is teljesen jó. Érdekesség, hogy a hosszú hajat össze kell kötni és ha egy nő menstruál, nem léphet be a templomba. 


A sziget nyugati oldalán a tenger, a nagy hullámai miatt a szörfösök szerelmeseinek kedvez. A homok sötét színű, a víz pedig nem a legtisztább, mégis sok a kíváncsiskodó turista.



Az első nap a nyakunkba vettük a sziget tengerpart menti részét. Amint már említettem a szállodától ez fél órányira van. Seminyak - Legian - Kuta területeken sétáltunk végig, ami nem kis távolságot jelent. Megkülönböztetni nem tudtam egymástól a helyeket, ugyanis az egész sziget, olyan, mintha egyetlen egy összefüggő hatalmas falu lenne turista övezetekkel. Nagyon sok étterem van egymás hegyén-hátán, ahol az ázsiaitól az olasz ételekig válogathat mindenki. Az ételek elkészítése és fűszerezése teljesen más, mint itthon. Ha valakinek gyenge a gyomra és nem bírja ezeket, könnyen elkaphatja a 'Bali Belly' betegséget. Ezért oda kell figyelni, hogy túl fűszeres ételt ne együnk. A csapvíz hasmenést okozhat, ezért a boltokban tanácsos palackozott szénsavmentes vizet venni.





Autó és motor kölcsönzésre is van lehetőség, ha van nemzetközi jogosítványunk. Azt tudni kell, hogy a közlekedés teljesen más, mint itthon. Néha olyan, mintha összevisszaság lenne az utakon. Taxiban ülve arra lettem figyelmes, hogy elhaladt mellettünk egy robogó, rajta egy teljes családdal… anyuka, apuka és a három kisgyerek. Nekik ez a természetes. A balesetek elkerülése miatt tanácsos inkább taxival közlekedni. Ebből viszont nagyon sok van. Ami talán a legmegbízhatóbb társaság a világoskék Blue Bird Taxi (van sötétkék is).


A turistáktól zümmögő helyeken nagyon sok információs pultokat lehet találni, ahol a helyi lakosok túrákat ajánlanak. Ezeket érdemes megfigyelni. Hol olcsóbb, hol drágábbak az utak, viszont lehet alkudni. Így ha szerencsénk van olcsón megúszhatjuk a nyaralást. A foglalásnál a kirándulásokra előleget kérnek, másik felét pedig elég a kiruccanás végén kifizetni a sofőrnek. Előnyt jelent, ha van ismerős a szigeten, vagy egy ismerős ismerőse, aki tud segíteni felfedezni a sziget mindennapjait. Nagyon sok magyar vándorolt ki, hogy ott csináljon 'karriert' az idegenforgalomból. Ők is túrákat szerveznek a nyaralóknak.  Mi velük túráztunk: http://www.balimagyaroknak.com/ :)

Néhány kép az első napról:

Beachwalk Shopping Center - Kuta
Discovery Shopping Mall - Kuta





 Az első naplemente Balin



Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.